Gaziantep Mutfağı

Gaziantep Mutfağı’na özgü tatlılardan en çok bilineni Baklavadır. Gaziantep ilk çağlara dayanan tarihiyle son derece dünya üzerinde önemli bir şehirdir. Mısırlılar, Hititler, Persler, Asurlular, Makedonşar ve Kommagenler gibi birçok medeniyeti ağırlamıştır. Bu medeniyetlerdeki kültürel çeşitlilik Gaziantep Mutfağı’na da yansımıştır. Yaklaşık 250 çeşit özgün yemeğin bulunduğu Gaziantep Mutfağı et ağırlıklıdır. Ayrıca Kurutulmuş Patlıcan, Domates, Biber vs. ve baharat çeşitliliğiyle tam bir mutfak şehridir.

gaziantep yemekleri
gaziantep yemekleri


Gaziantep Mutfağının Özellikleri

Türkiye genelindeki birçok lokanta ve restoran pul biber olmak üzere birçok baharat çeşidini Gaziantep den temin eder. Türkiye de ilk mutfak müzesi de Gaziantep de bulunmaktadır. 2015 Yılında UNESCO tarafından Gastronomi dalında Yaratıcı şehirler Ağına dahil edilmiştir.


Gaziantep Mutfağı Yemekleri

Gaziantep Mutfağı yemekleri, çorba çeşidi bol olan bir mutfaktır. Çorba çeşitleri arasında Yoğurtlu Dövme çorbası, Dövmeli Alaca çorbası, Lebeniye Çorbası, Şehriye Çorbası, Prinç çorbası, Tarhana çorbası, mercimek çorbası ve İşkembe çorbası vardır.

Et yemekleri arasında, Etpaçası, Beyran, Kellepaça, Yoğurtlu Patates, Şıveydiz, Kabaklama, Boranı, Doğrama, Pirpirim Aşı, Patlıcan Musakka, Alinazik vardır.


Hamur işleri çeşitliliğinde Gaziantep Usulü Lahmacun, Şekerli Pide, Peynirli Pide, Yeşil Zeytin Böreği, Peynir Semseği, Lor Semseği, Tatar Böreği, Çökelek Semseği, Omaç, Şiş Börek, Pisi Böreği ve Bazı vardır.


Kahvaltı çeşitleri, Kaymak, Katmer, Muhammara, Dorgambaç, Yeşil Zeytin Eşkilemesi, Tarhana eritmesi vardır.


Dolma çeşitleri, Karışık dolma, Sarma, Doldurma, Patlıcan Dolması, Kabak Dolması, Biber Dolması, Yaprak Sarması, Pancar Sarması ve Lahana Sarmasıdır.


Kebap Çeşitleri, Sarımsak Kebabı, Soğan Kebabı, Kuşbaşı Tike Kebabı, Kıyma Kebabı, Patlıcan Kebabı, Sebzeli Kebap, Ayva Kebabı, Simit Kebabı, Yenidünya Kebabı, Yoğurtlu Kebap, Cartlak Kebabı ve Ciğer Kebabı’dır.


Köfte çeşitleri, içli köfte, yuvalama, Yoğurtlu Ufak Köfte, Ekşili Ufak Köfte, Sini Köftesi, Arap Köftesi, Mercimek Köftesi, Çiğ Köfte, Malhıtalı Köfte, Yağlı Köfte, Yapma ve Kısır’dır.


Pilav çeşitleri, Etli Dövme Pilavı, Özbek Pilavı, Firik Pilavı, İç Pilavı, Mercimek Pilavı, Çağla Aşı, Havuç Aşı ve Buğulama Aşı’dır.


Tatlı çeşitleri, Baklava, Fıstıklı Sarma, Bülbül yuvası, Lokma tatlısı, Kadayıf, Aşure, Zerde, İrmik Helvası, Sütlaç,  Bastık, Nişe Helvası, Kaygana, Guymak, Şıllık, Mayanalı Kahke, Kerebiç, Hedik’dir.



baklava
baklava

Zeytinyağlı yemek çeşitleri, bıbbıkiye, Ötçe, Ekmek aşı, zeytinyağlı kabak içi, Pancar kavuma’dır.


Salata çeşitleri, Fasulye Salatası, Maş, Loğlaz, Yeşil zeytin piyazı, patates salatası, çoban salata, koruk salatası, domates salatası, cacık, patlıcan salatası’dır.


Kavurma çeşitleri, saç tavası, domates tavası, sarımsak tavası, bakla tavası, et kavurması, ciğer kavurması, et kızartması, fasulye tavası’dır.


Gaziantep Mutfağına ait yemekler hangileridir, diye düşünenler için güzel bir yazı hazırladık. Olumlu olumsuz görüşlerinizi yorum olarak bildirirseniz ileriki içeriklerimizin zenginleştirilmesinde katkıda bulunabilirsiniz.



Gaziantep Mutfağı Tarifleri

Gaziantep mutfağına ait tarifleri sitemizin Gaziantep Yemekleri kısmına tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Gaziantep Mutfağı Yemek Kitabı

Gaziantep mutfağı yemek kitabı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür A.Ş. editörlüğünü, Sahan Restorantları Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan’ın yaptığı ve her bir yemek tarifini farklı bir kadının verdiği “Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri”  adlı kitap yayımlandı.

480 sayfalık kitap Gaziantep Zeugma Müzesi ile Arkeoloji Müzesi mağazalarında, Türkiye çapında seçkin kitapçılarda, kitap satışı yapan seçkin internet sitelerinde satışa sunuldu.



Gaziantep Mutfağı Kursu

Gaziantep mutfağı kursu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (GASMEK) tarafından düzenlenen “Gaziantep Mutfağı Kursu’na” ücretsiz kayıt olabilirsiniz. 

Program Kapsamı, hijyen ve sanitasyon kurallarına ve tekniğine uygun olarak; Gaziantep mutfağında kullanılan ham maddeleri tanıyabilme, yemek yapımı için gerekli malzemeyi seçebilme, bunları muhafaza edebilme, Gaziantep Mutfağı yemeklerini yöresel lezzetini bozmadan hazır hale getirebilme bilgi ve becerisi kazandırılır.


Programla ile ilgili detaylı bilgiyi ve kayıt işlemlerini aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.

0 Yorum "Gaziantep Mutfağı"

Yorum Gönder

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel