Gaziantep Lahmacunu Tarifi

Related

Gaziantep lahmacunu tarifi, Gaziantep Lahmacunu, ince açılmış hamur üzerine et kıyma, soğan, maydanoz, sarımsak ve çeşitli baharatlar karıştırılarak ince açılmış hamurun üzerine eklenip, taş fırında pişirilerek hazırlanır. Anadolu da çok eski bir yiyecek olan lahmacun ilk olarak 17.yy Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde geçmektedir. 

gaziantep lahmacunu
gaziantep lahmacunu

Gaziantep de lahmacun, günlük yemek olarak, törenlerde, cenazelerde sıklıkla tüketilmektedir. Gaziantep lahmacunu diğer lahmacunlardan farklı olarak soğan içermez. Normal lahmacunlarda kıyma oranı %35 iken Gaziantep lahmacununda kıyma oranı %60 dır. Gaziantep lahmacununu diğer lahmacunlardan ayıran en önemli özellik ise kıymanın zırh ile çekilmesi, hamurunun ince, etinin bol olması ve taş fırında pişirilmesi ayırt edici özellikleridir. Gaziantep lahmacunun yanında servis edilirken közlenmiş patlıcanda eklenir.



Gaziantep Lahmacunu Nasıl Yapılır?

Gaziantep lahmacunu, hamuru ve içi olmak üzere iki aşamada yapılır. Et olarak koç kuzu döşü tercih edilir.Gaziantep lahmacun içini kendimiz hazırlarız. Hamuru ve pişirilmesi için taş fırına götürürüz.


Gaziantep Lahmacun Malzemeleri


  • 1 kg az yağlı et
  • 1 kg 200 gram domates
  • 5 bağ maydanoz
  • 200 gram dolmalık yeşilbiber
  • 100 gram sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber

Gaziantep Lahmacun Yapımı

Gaziantep lahmacunu yapımı, 1 kg az yağlı et zırh ile kıyma haline gelinceye kadar doğranır. Et hariç tüm malzemeler temizleme ve ayıklama işleminden geçirilir. Domates, maydanoz, yeşilbiber, sarımsak da zırh ile kıyma haline gelinceye kadar doğranır. Sonra zırh da çekilen kıyma et ile kıyma haline getirdiğimiz tüm malzemeler karıştırılır içerisine biber salçası, yeteri kadar tuz ve karabiber eklenerek zırh ile doğranmaya devam edilir. Bu işlemlerin ardından Gaziantep lahmacun içi hazırdır. Bu aşamadan sonra taş fırına götürülür. 50 gram ince hamur yuvarlak olarak açılır. Üzerine hazırladığımız 100 gram Gaziantep lahmacun içinden eklenir. Taş fırında çıtır hale gelinceye kadar pişirilir. Ortalama pişme süresi 4-5 dakikadır. Servis edilirken maydanoz, limon ve patlıcan közlemesi ile birlikte servis edilir. 


Gaziantep Lahmacun Nerede Yenir?

Gaziantep lahmacunu nerede yenir, en güzel lahmacunu kendiniz yapabilirsiniz. Yine de lokanta önerisi olarak Çıtır lahmacun, Kadir Usta, Üçler kebap, Tadım lokantası, İmam çağdaş da yiyebilirsiniz.


Gaziantep Lahmacun Fiyatları

Gaziantep lahmacun fiyatları, fırınlarda hazır lahmacun satılabilmektedir. Fırındaki hazır lahmacunun fiyatı 3-4 TL olabilmektedir. Lokantalarda 1 adet Gaziantep lahmacunu 5-10 TL arasında değişmektedir.


Gaziantep Lahmacunu Kaç Kaloridir?

Gaziantep lahmacunu, her şehirde farklılık gösterse bile ortalama 150 gram olan Gaziantep lahmacunu orta boy bir porsiyon için 200 kaloridir. Gaziantep lahmacunu orta kalori bir üründür.

Gaziantep Lahmacununun Faydaları Nelerdir?

Gaziantep lahmacununun faydaları, Prof. Dr. Canan Karatay lahmacun ile ilgili olarak çok vitaminli olduğunu vurguladı. Lahmacun hamuru çok ince ve mayasız yapıldığı zaman ve lahmacun içerisinde et, soğan, domates, maydanoz olduğu için protein ve karbonhidrat dengeli olduğundan lahmacunun çok vitaminli olduğu söyledi. En sağlıklı fast-food lardan biri olarak lahmacunu gösterdi.

Gaziantep Lahmacununun Zararları Nelerdir?

Gaziantep lahmacunun zararları, ekmeğin zararlı olduğu bilinse de lahmacun hamuru ince ve mayasız yapıldığı takdir de lahmacun içi de sebze ağırlı olacağı için fazla yenilmediği takdirde sağlığı olumsuz yönde etkilemez.

Benzer İçerikler

0 Yorum "Gaziantep Lahmacunu Tarifi"

Yorum Gönder

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel